עורך דין תעבורה אוהד טמם

שימוש בפלאפון בזמן נהיגה

ראשית ארצה להמליץ, קנו דיבורית, הדבר זול, נוח ומונע הרבה "כאב ראש" משום שהקנס בימים אלה בגין שימוש בפלאפון בזמן נהיגה ברכב הינו בסך 1,000 ובנוסף "תזכו" ב-4 נקודות לחובתכם במשרד הרישוי . ובכל זאת, האם יש מה לעשות במקרה בו הואשמתם שלא בצדק? ובכן – כן. ישנם מקרים שבהם הדיבור באמצעות הטלפון הנייד בזמן נסיעה לא יחשבו לשימוש אסור אך לפני שנבהיר מה מותר, יהיה קל יותר להבהיר לציבור הנהגים מה אסור בשימוש בפלאפון בזמן נהיגה.

תקנה 28 (ב) לתקנות התעבורה לגבי שימוש בפלאפון בזמן נהיגה קובעת:

(1) בעת שהרכב בתנועה, הנוהג ברכב –

(א) לא יאחז בטלפון קבוע או נייד, ולא ישתמש בהם ברכב אלא באמצעות דיבורית.

(ב) לא ישלח או יקרא מסרון (s.m.s.);

(2) בתקנת משנה זו – "דיבורית" – התקן המשמש שימוש בטלפון בלא אחיזה בו ובלבד שאם ההתקן מצוי בטלפון, הטלפון יונח ברכב באופן יציב המונע את נפילתו.

"טלפון" – מכשיר המיועד לתקשורת אשר קיימים בו לחצנים לחיוג.

 

מהתקנה דלעיל עולים כמה איסורים מפורשים כדלקמן:

  • שימוש בפאלפון בזמן נהיגה = אחיזת הטלפון ביד. זה לא משנה אם גירדת את אוזנך או שמעת מוזיקה בטלפון, עצם ההחזקה של הטלפון הסלולרי בזמן נהיגה מהווה (לעיתים) עבירה לפי התקנה. גם אם הנהג יוכיח כי לא התקבלה שיחה בזמן שנעצר ע"י השוטר, וכי רק החזיק את הטלפון בידו, עדיין הדבר יחשב עבירת שימוש בטלפון בזמן נהיגה.
  • שימוש בטלפון הנייד באמצעות הספיקר הפנימי – מתקנה 28(ב)2 נראה, כי במידה והנהג בוחר להשתמש בדיבורית הפנימית של הטלפון, הדבר אפשרי, בתנאי שהטלפון מוחזק באמצעות מתקן אשר יחזיק את הטלפון באופן יציב המונע את נפילתו.
  • מסרונים SMS – לא צריך להיות גאון בכדי להבין מהתקנות עצמן כי העברה או קריאה של sms אסורה בזמן הנהיגה, גם במידה והטלפון מקובע ברכב או בדיבורית.
  • האם מותר לדבר בנייד כאשר הרכב עומד ברמזור אדום? אגף התנועה במשטרה קיבל לאחרונה הוראה חד-משמעית כי אין לאכוף את תקנת איסור השימוש בטלפון נייד ברכב, בזמן שהמכונית עומדת ללא תנועה ברמזור אדום
  • האם מותר לדבר בנייד כאשר הוא מונח בתוך קסדת האופנוע?? בית המשפט פסק כי המקרה הנדון דומה לשימוש בטלפון נייד באמצעות אוזניה, ואין הבדל בין אוזניה קטנה ובין הטלפון עצמו, אם הוא מוחזק כראוי ואינו מהווה הפרעה לנהיגת הרכב.

 

חשוב לציין, ישנם מקרים שהינם מטבעם מקרי ביניים, מקרים שעדיין לא נתבררו בפסיקה עד תום. לדוגמא, האם גלישה באינטרנט תחשב לשימוש בטלפון נייד? האם שימוש ב – GPS של הטלפון ייחשב לשימוש אסור בטלפון? האם שמיעה של מוזיקה באמצעות הטלפון תוך שהוא מונח בצורה לא יציבה תחשב לשימוש אסור בפלאפון…וכו'

בנוסף, לעו"ד תעבורה ישנם כל מיני אמצעים בכדי להוכיח שלא נעשה מעשה אסור של שימוש בפלאפון בזמן נהיגה, לדוגמא, במידה ולא נשמר קשר עין אם הנאשם בזמן העבירה יכול הדבר לבוא לטובת הנאשם ולעיתים להביא אף לזיכוי, כמו כן, במידה והשוטר לא ציין בדו"ח לפרוטרוט את נסיבות העבירה ,שעה שהעבירה נתמכת על עדות יחידה, יכול הדבר לקעקע את עדותו ואף להביא לזיכוי ו/או להסדר מקל.

ייעוץ משפטי מקיף

תחומי ההתמחות העיקריים של משרדנו

משרד עו"ד תעבורה אוהד טמם הממוקם באשקלון עוסק בתחום התעבורה ומשפט פלילי באופן בלעדי ומופיע בערכאות השיפוט השונות, החל בתיקים המתנהלים בבית המשפט השלום לתעבורה וכלה בתיקים המתנהלים בבית המשפט העליון.

עו"ד אוהד טמם

אנו כאן בשבילך כל הדרך עד לתוצאה הטובה ביותר. ותמיד צעד אחד לפני כולם.